DESCOPERIREA MATEMATICII

Cover Image

Keith Devlin: Varsta de aur a matematicii
Traducere de Dan Timotin
Brosata, x+306 pagini,
Theta, Bucuresti 2000, ISBN 973-99097-5-2.
9,5 RON (pret de librarie)
15% reducere la distributie directa (telefon 319 6511, e-mail theta@theta.ro)

Frumusetea este masura luata din ochi de un tamplar, a scris Osip Mandelstam. Va veti convinge de adevarul acestei vorbe citind Varsta de aur a matematicii, de Keith Devlin. Scrisa alert, cartea este adresata celor care doresc sa se familiarizeze cu modul actual de exprimare al matematicii; sa cunosca, chiar si limitat, cateva dintre problemele matematicii moderne: problema a zecea a lui Hilbert, teorema celor patru culori, fractalii, aritmetica infinitului, conjectura Shimura-Taniyama si Marea Teorema a lui Fermat, topologia nodurilor si structura Universului.

Dr. Calin Popescu
Membru in Comisia Nationala a Olimpiadelor de Matematica

CuprinsulCover Image

Paul J. Nahin: O poveste imaginara: Istoria numarului radical din -1
Traducere de Liviu Daia,
Istoria ideilor in matematica, Vol. 1,
Brosata, xvi+224 pagini,
Theta, Bucuresti 2000, ISBN 973-99097-3-6.
9 RON (pret de librarie)
15% reducere la distributie directa (telefon 319 6511, e-mail theta@theta.ro)

Matematica nu este o succesiune monotona de tehnici reci. Este o inlantuire coerenta de idei a caror cristalizare cere timp si inventivitate. Povestea imaginara a lui Paul J. Nahin traseaza istoria numerelor complexe si a numeroaselor aplicatii ale acestora in algebra, geometrie, analiza si fizica. Cartea se incheie cu un capitol introductiv in teoria functiilor complexe, adresat in special studentilor in primii doi ani de studiu la o facultate cu profil stiintific sau tehnic. Multe parti ale cartii sunt insa abordabile si elevilor de liceu.

Dr. Calin Popescu
Membru in Comisia Nationala a Olimpiadelor de Matematica

CuprinsulCover Image

Eli Maor: e: povestea unui numar
Traducere de Ioana Boca
Istoria ideilor in matematica, Vol. 2
Brosata, xvi+221 pagini,
Theta, Bucuresti 2006, ISBN (13) 978-973-85432-8-7.
18 RON (pret de librarie)
15% reducere la distributie directa (telefon 319 6511, e-mail theta@theta.ro)

Dobanda castigata la banca, aranjamentul semintelor de floarea soarelui si forma Arcului de la Saint Louis sunt toate legate strans de misteriosul numar e. Eli Maor descrie in aceasta atragatoare istorie ciudatele personaje si matematica eleganta care se afla in jurul numarului. Scrisa pentru cititori cu pregatire matematica modesta, biografia lui e scoate la iveala importanta lui centrala in mateamtica, prezentind in acelasi timp o epoca de aur din istoria stiintei.

Cartea avanseaza fara graba, iar compozitia eleganta ii va incanta pe cititori. Este un volum excelent, care ar trebui sa se afle in toate bibliotecile publice si scolare.

Ian Stewart
The New Scientist

CuprinsulCover Image

Eli Maor: Splendorile trigonometriei
Traducere de Camelia Beznea
Istoria ideilor in matematica, Vol. 3
Brosata, xvi+232 pagini,
Theta, Bucuresti 2007, ISBN (13) 978-973-99097-6-1.
24 RON (pret de librarie)
15% reducere la distributie directa (telefon 319 6511, e-mail theta@theta.ro)

Departe de a fi o carte arida despre trigonometrie, textul de fata este minunata poveste a unui domeniu milenar al matematicii, pe nedrept considerat uneori neatragator. Cartea lui Eli Maor dezvaluie neasteptata poezie si frumusete a formulelor trigonometrice. Povestea incepe in Egiptul Antic si continua pana la conceptele moderne din ziua de azi. Bogatele ilustratii, numeroasele anecdote, biografiile unor savanti celebri adauga savoare si farmec unor momente marcante din istoria milenara a stiintei.
Este o carte indispensabila profesorilor de matematica si fizica, elevilor pasionati ce participa deja la Olimpiade (multe probleme deosebite apar presarate in text) ori cu interes catre stiintele exacte, precum si tuturor celor interesati de istoria stiintei.

Prof. univ. Radu Gologan
Presedintele Comisiei Nationale a Olimpiadelor de Matematica

Cuprinsul